Kleine vos

Aglais urticaKleine vos (Aglais urticae Linnaeus)
De Kleine Vos is zeer verbreid in geheel Europa, een groot deel van Azië tot in Japan.
Bij ons een van de gewoonste dagvlinders. De Kleine Vos, ook Schoenlapper genoemd, vertoont veel overeenkomst met de levenswijze van de Dagpauwoog. Het is een veel voorkomende vlinder die ook de brandnetel als voederplant heeft. De overwinterende exemplaren komen voort uit een tweede of een derde generatie.

Read more

Atalanta

Vanessa atalantaAtalanta (Vanessa atalanta Linnaeus)
De Atalanta komt niet alleen in Europa, maar ook in Noord Afrika en in Noord Amerika voor, bovendien op de Atlantische eilanden voor de Afrikaanse kust. Deze soort komt regelmatig vanuit Zuid Europa en Noord Afrika als trekvlinder naar het noorden en wordt dan in alle noordelijke gebieden van Europa waargenomen.

 

Read more

Admiraal

Vanessa atalanta

Admiraal (Vanessa atalanta)
De atalanta (Vanessa atalanta) is een dagvlinder uit de familie Nymphalidae, de vossen, parelmoervlinders en weerschijnvlinders. Dat dit een bekende vlinder is blijkt wel uit het feit dat hij niet minder dan drie Nederlandse namen heeft, behalve de meest gebruikte ook nog Nummervlinder en Admiraal.

Read more

Koninginnepage

Papilio machaonKoninginnepage (Papilio machaon)
Koningspage “Iphiclides podalirius” De koningspage “Iphiclides podalirius” is een dagvlinder uit de familie Papilionidae, de grote pages. De vleugel varieert in lengte tussen de 32 en 39 millimeter. De kleuren van deze mooie, grote vlinder komen overeen met die van de koninginnepage, lichtgeel en bruinzwart met een paar lichtblauwe en oranjerode details.

Read more

Koevinkje

Koevinkje (Aphantopus hyperantus)
Het koevinkje “Aphantopus hyperantus” is een dagvlinder uit de subfamilie Satyrinae, de zandoogjes en erebia's. Het is een zeer donkere vlinder. Het mannetje is bijna zwart, het vrouwtje is lichter van kleur. De lengte van de voorvleugel is 18-24 mm. De bovenkant van de vleugels is zwartachtig bruin.

Read more

Tweekleurig hooibeestje

Tweekleurig hooibeestje (Coenonympha arcania)
Het tweekleurig hooibeestje “Coenonympha arcania” is een dagvlinder uit de onderfamilie Satyrinae dit is een onderfamilie van dagvlinders die de zandoogjes en erebia’s omvat. De lengte van de voorvleugel is circa 18 mm.

Read more

Reuzen wandelend blad

Reuzen wandelend blad (Phyllium giganteum) (PSG: 72)
Is een insect uit de familie Phylliidae. Deze soort leeft alleen in westelijk Maleisië en is tot op heden de grootste bekende soort. Omdat de meeste soorten een zeer verscholen leven leiden in dichtbegroeide bossen is het echter niet ondenkbaar dat er nog andere soorten worden ontdekt. Een andere bekende soort, Phyllium celebicum (geen Nederlandse naam), wordt iets kleiner en smaller maar lijkt er sterk op. Net zoals de wandelende tak heeft ook dit dier een uitstekende camouflage: het lichaam lijkt sprekend op een rafelig blad. Niet alleen is de kleur groen en het lijf plat en ovaal, ook worden de nerven nagebootst. De poten zijn bruin en hebben inkepingen om maar zo onregelmatig mogelijk te lijken. Hierdoor wordt het nog moeilijker voor een vijand om ze te zien.

Groot koolwitje

Pieris brassicae

Groot koolwitje (Pieris brassicae)
Het koolwitje (Pieris brassicae) is een dagvlinder uit de familie witjes (Pieridae). Je kunt heel makkelijk het verschil tussen het mannetje en het vrouwtje zien. Het vrouwtje heeft op de bovenkant van haar vleugel altijd twee zwarte stippen en het mannetje heeft één zwarte stip of helemaal geen.

 

 

Read more

Phromnia Rosea

Phromnia Rosea
Uit Madagaskar behoord tot de familie van de Flatidae, onderorde Auchenorrhyncha – Cicaden. Cicaden zijn een groep van insecten die vertegenwoordigd wordt door ongeveer 4 0.000 verschillende soorten. Cicaden vormen een onderorde die behoort tot de orde van de halfvleugelige (Hemiptera). De Nederlandse naam cicade is afkomstig uit het Latijn en betekent 'boomkrekel'. Ze komen wereldwijd voor en zijn te vinden in uiteenlopende biotopen. Het enige continent waar geen cicaden leven is Antarctica. Veel soorten leven in uitgesproken graslanden waar ze grassen uitzuigen maar ook zijn er soorten die specifiek van kruidachtige planten leven en andere soorten leven op houtige planten als bomen. Sommige soorten hebben zich aangepast op het leven in droge en schrale gebieden, zoals bergstreken. De flatiden worden in andere talen wel “vlinder-cicaden” genoemd omdat ze voor cicaden vrij grote en vaak gekleurde vleugels hebben. Veel soorten blijven klein.

Orchidee bidsprinkhaan

De orchidee-bidsprinkhaan (Hymenopus coronatus)
Is een bidsprinkhaan uit de familie Hymenopodidae. Deze soort komt voor in de regenwouden van Maleisië, Indonesië en Sumatra. De habitat bestaat uit bloemdragende planten zoals orchideeën, papaja's en plumeria's. Vrouwtjes worden ongeveer 6 - 7 cm lang, terwijl het mannetje maar ongeveer 3 cm groot wordt. Dit fraai gekleurde insect imiteert de schaduw en de vorm van de bloemen, waarop het dier zich op dat moment bevindt. Zodat ze langskomende bijen en andere bestuivers die op bloemen afkomen kan vangen. Ze leven dan ook voornamelijk op wit met roze bloemen zoals orchideeën. De nimfen eten kleine ongewervelde, de volwassen exemplaren eten grotere insecten.

Oranjetip

Oranjetip (Anthocharis cardamines)
Het oranjetipje “Anthocharis cardamines” is een dagvlinder uit de familie Pieridae, de witjes. Het imago kent seksueel dimorfisme. Het mannetje heeft een grote oranje vlek aan de vleugeltip van de voorvleugel, die bij het vrouwtje ontbreekt. De onderkant is geelgroen van kleur.

Read more

Konningspage

Koningspage (Iphiclides podalirius)
De koningspage “Iphiclides podalirius” is een dagvlinder uit de familie Papilionidae, de grote pages. De vleugel varieert in lengte tussen de 32 en 39 millimeter. De kleuren van deze mooie, grote vlinder komen overeen met die van de koninginnepage, lichtgeel en bruinzwart met een paar lichtblauwe en oranjerode details.

Read more

Kleine parelmoervlinder

Kleine parelmoervlinder (Issoria lathonia)
De kleine parelmoervlinder “Issoria lathonia)” is een dagvlinder uit de familie Nymphalidae, de vossen, parelmoervlinders en weerschijnvlinders. De kleine parelmoervlinder is een opvallende vlinder door de spiegels op de onderkant van zijn vleugels.

Read more

Inachis io

Inachis ioDagpauwoog (Inachis io Hübner)
De Dagpauwoog zijn areaal strekt zich uit door geheel Europa en door grote delen van Azië tot Japan. Bij ons wisselend in aantal van algemeen tot schaars. Deze fraaie vlinder met zijn opvallende oogvlekken op elke vleugel zal niemand met een andere soort kunnen verwisselen. De bovenkant van de vleugels vertoont een roestrode grondkleur met grijsachtige rand, deze vlinder is heel makkelijk te herkennen, dank zij het grote ´pauwenoog` op iedere vleugel.

Read more

Icarusblauwtje

Icarusblauwtje (Polyommatus icarus)
Het icarusblauwtje “Polyommatus icarus” is een dagvlinder uit de familie Lycaenidae, de kleine pages, vuurvlinders en blauwtjes. Een flink deel van de vrouwtjes zijn van boven bruingekleurd met oranje vlekjes. Daardoor worden deze vrouwtjes soms aangezien voor bruin blauwtjes.

Read more

Haaniella dehaanii

Haaniella dehaanii
Is een insect uit de orde van de Phasmatodea “wandelende takken” De dieren zijn afkomstig uit Borneo en planten zich geslachtelijk voort. Met haar legboor legt het vrouwtje de eitjes in de grond. Deze komen na 9 maanden tot een jaar uit. Na meer dan tien maanden zijn de nimfen volwassen. Volwassen mannetjes worden 7cm groot, vrouwtjes ongeveer 10 cm. Ze eten onder andere klimop en braambladeren. Wandelende takken hebben, zoals alle insecten, 6 poten, 2 voelsprieten en soms vleugels. De grootte van wandelende takken varieert tussen 5 cm (Peruphasma schultei) en groter dan 50 cm (Phobaeticus chani)

Groentje

Groentje (Callophrys rubi)
Het groentje “Callophrys rubi” is een dagvlinder uit de familie Lycaenidae, de kleine pages, vuurvlinders en blauwtjes. Dit vlindertje is onmiskenbaar met de felgroen gekleurde onderzijde van zijn vleugels.

Read more

Eikenblad

Eikenblad (Gastropacha quercifolia)

Het eikenblad (Gastropacha quercifolia) is een nachtvlinder behorende tot de familie van de spinners (Lasiocampidae). De wetenschappelijke naam verwijst, net als de Nederlandse naam, naar de gelijkenis met het blad (folia) van de eik (Quercus). Het eikenblad bereikt een spanwijdte van 52-65 millimeter, vrouwtjes zijn groter dan de mannetjes. Ze hebben vleugels die sterk lijken op een droog blad. De vleugels bij jonge dieren zijn roodbruin, ze hebben daarnaast een paarse glans. Op hen zijn diverse mooie, grijze tanden bindend. Hun vleugelrand is golvend. Ze hebben een opvallend langwerpig neusachtig monddeel.

Dagpauwoog

Dagpauwoog (Inachis io)
De dagpauwoog “Inachis io” is een middelgrote dagvlinder uit de familie Nymphalidae en de onderfamilie aurelia's Nymphalinae. De dagpauwoog is dankzij de paarsblauwe oogvlekken op een oranjerode achtergrond zelfs door een leek moeilijk te verwarren met enige andere vlinder.

Read more

Citroenvlinder

Citroenvlinder (Gonepteryx rhamni)
De citroenvlinder “Gonepteryx rhamni” is een dagvlinder uit de familie Pieridae, de witjes en luzernevlinders. Deze soort behoort tot de laatste groep en is een van de grootste soorten luzernevlinders.

Read more

Weerschijnvlinder

Apatura iris Weerschijnvlinder (Apatura iris Linnaeus)
De Weerschijnvlinder hoort thuis in niet te droge loofbossen en is in dergelijke biotopen door het gehele palearctische gebied verbreid, van Brittannië tot Japan.
Zeer verbreid in Europa, maar ontbreekt in Italië en in de zuidelijke delen van Spanje en Frankrijk. In Nederland lokaal en meestal zeldzaam in het noorden, oosten en zuiden van het land, op enkele lokale vliegplaatsen in Zuid Limburg iets minder zeldzaam tot gewoon.

Read more

Kleine weerschijnvlinder

Kleine weerschijnvlinder (Apatura ilia)Apatura ilia
De kleine weerschijnvlinder is een dagvlinder uit de familie Nymphalidae, de vossen, parelmoervlinders en weerschijnvlinders. De vlinder heeft een spanwijdte van 55 tot 60 millimeter. Op de bovenkant van de vleugels heeft het mannetje een blauwpaarse glans; het vrouwtje is bruin en mist deze glans.

Read more

Kleine vos

Kleine vos (Aglais urticae)Aglais urtica
De kleine vos (Aglais urticae) is een dagvlinder uit de familie Nymphalidae, de vossen, parelmoervlinders en weerschijnvlinders. De wetenschappelijke naam urticae verwijst naar het geslacht Urtica van de waardplant brandnetel. De kleine vos is één van de eerste vlinders die je ziet vliegen in het voorjaar, ze vliegen van april tot oktober.

Read more